میلگرد یا آرماتور فولادی یا فیبر پلیمری نوعی پروفیل است که برای جبران و افزایش مقاومت کششی پایین بتن در سازههای بتن آرمه به کار میرود؛ به عبارت دیگر، میلگردها عضلههای بتن هستند و به آن استحکام و انسجام میبخشند. براساس شکل ظاهری، استاندارد تولید و جنس محصول انواع مختلفی از میلگرد در بازار موجود است که قیمت هر یک نسبت به دیگری متفاوت است البته باید گفت فاکتورهای دیگری نیز در قیمت میلگرد امروز مؤثر است که در ادامه به هر یک اشاره خواهد شد.
رایجترین نوع میلگرد که تقریبا برای همه صاحبان کسب و کارها شناخته شده است شامل میلگرد A1، A2، A3 و A4 است که در بازار به صورت زیر معرفی میشوند.
• میلگرد ساده: این نوع میلگرد سطح صافی دارد و در مواردی که نیاز به چسبندگی زیاد بین میلگرد و بتن نیست، مانند فونداسیون، استفاده میشود.
• میلگرد آجدار: این نوع میلگرد دارای آجهایی است که به افزایش چسبندگی بین میلگرد و بتن کمک میکند. میلگردهای آجدار خود به دو دسته مارپیچ و جناقی تقسیم میشوند.
• میلگرد ترمومکانیکی (TMT): این نوع میلگرد با استفاده از فرآیندی خاص تولید میشود که به آن مقاومت و انعطافپذیری بالایی میدهد.
استانداردی که برای هر یک از میلگردها به کار میرود در کیفیت محصول و به همان میزان در قیمت میلگرد اثر قابل توجهی دارد و به تبع در کیفیت و دوام پروژهای که از این محصول استفاده میشود نیز مؤثر است؛ اما انواع دیگری از میلگردها وجود دارد که علاوهبر جنس کاربردهای منحصر به فردی دارند و در بیشتر صنایع تولیدی مورد استفاده قرار میگیرند.
میلگرد گالوانیزه چیست؟
میلگرد گالوانیزه نوعی میلگرد آجدار یا ساده است که با یک لایه فلز روی (Zn) پوشیده شده است. این پوشش از میلگرد در برابر خوردگی و زنگ زدگی محافظت میکند و عمر مفید آن را افزایش میدهد. قیمت میلگرد امروز گالوانیزه به دلیل فرایند گالوانیزاسیون نسبت به میلگرد معمولی گرانتر است اما در عین حال کیفیت بالایی دارد و 40 برابر میلگرد معمولی در برابر ضربه و خوردگی مقاوم بوده و قابل جوشکاری است.
میلگرد ضدزنگ چیست؟
میلگرد استنلس استیل یا ضدزنگ نوعی میلگرد آجدار یا ساده است که از فولاد ضدزنگ ساخته میشود. این نوع میلگرد به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی، در محیطهای خورنده و اسیدی و همچنین در سازههایی که نیاز به مقاومت و استحکام بالا دارند، مانند پلها و اسکلهها، به کار میرود.
این نوع میلگرد قابلیت جوش پذیری و خمپذیری بالاتری نسبت به میلگرد معمولی دارد و مقاومت و استحکام آن نیز بالاست. قیمت میلگرد استنلس استیل به دلیل کیفیت بالا و تولید مطابق با استانداردهای اروپا و وارداتی بودن آن، قیمت بالاتری نسبت به میلگردهای آجدار معمولی دارد.
میلگرد کامپوزیتی چیست؟
میلگرد کامپوزیتی یا FRP (Fiber Reinforced Polymer) نوعی میلگرد است که از الیاف تقویت کننده مانند شیشه، کربن یا بازالت و ماتریس پلیمری مانند رزین اپوکسی یا وینیل استر ساخته میشود. این نوع میلگرد به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی، وزن کم و عایق الکتریسیته بودن، در حال جایگزینی با میلگردهای فولادی در برخی از کاربردها است؛ وزن این محصول بسیار سبک است و میتوان برای تقویت بتن استفاده کرد.
میلگرد کامپوزیتی قابل جوشکاری نیست، مقاومت فشاری پایینی دارد و در برابر آتش مقاوم نیست؛ همچنین قیمت میلگرد کامپوزیتی نسبت به قیمت میلگرد امروز فولادی بالاتر است.
میلگرد آلیاژی چیست؟
میلگرد آلیاژی نوعی میلگرد است که به جای فولاد ساده، از فولاد آلیاژی در ساخت آن استفاده میشود. فولاد آلیاژی، فولادی است که علاوه بر آهن و کربن، عناصر آلیاژی دیگری مانند کروم، نیکل، وانادیوم، مولیبدن، مس، منگنز و سیلیسیم نیز در آن به کار رفته است. این عناصر آلیاژی خواص مکانیکی فولاد را مانند استحکام، سختی، مقاومت به سایش و ... تغییر میدهند.
میلگرد آلیازی نسبت به میلگرد ساده معمولی سختی و مقاومت بالایی دارد، قابلیت جوشکاری و مقاومت در برابر سایش آن نیز بالاست، گفتنی است قیمت میلگرد امروز معمولی نسبت به قیمت میلگرد آلیاژی بهصرفهتر است.