ورق استیل یکی از کاربردیترین ورقهای فولادی است که به دلیل عناصر سازنده موجود در آن دارای سختی و مقاومت بالا، خاصیت ضدخوردگی و ضدزنگ دارد از همین رو به ورق استنلس استیل یا استیل ضدزنگ هم شناخته میشود. ورق استیل براساس آلیاژها به انواع مختلفی تقسیم میشود که لازم است پیش از خرید ورق انواع این محصول و مشخصات آن را به خوبی بشناسید.
ورق استیل جزو محصولاتی است که در بازار داخلی تولید ندارد و از کشورهایی مانند فرانسه، تایوان، کره جنوبی، چین، ژاپن، هند و آفریقای جنوبی وارد شده و بازار داخلی عرضه میشود از همین رو حین خرید ورق استیل به برند محصول و تولیدکننده آن باید توجه کنید چراکه ممکن از در قیمت ورق استیل اثرگذار باشد.
مشخصات فنی ورق استیل
هنگام خرید ورق استیل ضروری است مشخصات کامل و دقیق ورق مورد نیاز را با توجه به پروژه مدنظر بررسی شود، از همین رو باید گفت ورقهای استیل در ابعاد مختلف و با ضخامتهای متنوعی تولید و عرضه میشوند. این ابعاد و ضخامتها در استانداردهای مشخصی تعریف شدهاند و میتوان ابعاد ورق استیل را با استفاده از دستگاههای برش تنظیم کرد. ضخامت ورق استیل در محدودهای از 0.2 تا 40 میلیمتر قرار دارد که جزء ابعاد استاندارد ورق استیل محسوب میشود. محل استفاده از ورق استیل یکی از عوامل تعیینکننده انتخاب ابعاد استاندارد ورق استیل است. برای مثال، در صنعت تابلو برق، از ورق استیل با ضخامت 1 تا 2.5 میلیمتر استفاده میشود.
محاسبه ابعاد ورق استیل
ورقهای استیل با ابعاد متنوعی تولید و عرضه میشوند، اما ابعاد استاندارد ورق استیل و ضخامتهای معمولی وجود دارند. بنابراین، قبل از خرید ورق استیل، باید ابتدا ابعاد استاندارد، ضخامت و ویژگیهای مکانیکی آن مورد بررسی قرار گیرد. محاسبه ابعاد ورق استیل با توجه به جداول استاندارد وزن ورق استیل انجام میشود. ابعاد استاندارد ورق استیل شامل اندازههای 1000 در 2000، 1250 در 2500، 1500 در 3000، 1500 در 6000 و 2000 در 6000 میلیمتر میشود. نوع کاربرد و مکان استفاده از این ورقها میتواند به شما در انتخاب ابعاد ورق استیل مناسب کمک کند.
معرفی انواع ورق استیل
ورق استنلس استیل، نوعی ورق فولادی است که به دلیل مقاومت بسیار بالا در برابر زنگزدگی و خوردگی محیطی به ویژه اکسیداسیون (اکسیده شدن)، در بسیاری از صنایع استفاده میشود. این ورقها علاوه بر آهن عناصر دیگری مانند نیکل، مس، نیوبیوم، مولیبدن، سلنیوم، تیتانیوم، آلومینیوم و سیلسیوم نیز در ترکیب خود دارند. این عناصر به تناسب و درصد مختلف در ورقها مورد استفاده قرار میگیرند.
ورق استنلس استیل را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
1. استیل بگیر (Ferrous Stainless Steel): ورقهایی که خاصیت مغناطیسی دارند و آهنربا را به خود جذب میکنند.
2. استیل نگیر (Non-Ferrous Stainless Steel): ورقهایی که دافع آهنربا هستند و آهنربا را به خود جذب نمیکنند.
ویژگی مغناطیسی یا عدم مغناطیسی بودن ورقها به مقدار و نوع آلیاژهای موجود در آنها بستگی دارد؛ به عنوان مثال استیلهای حاوی نیکل دارای خواص عدم مغناطیسی هستند در حالی که استیلهای حاوی کروم ممکن است دارای ویژگی مغناطیسی باشند. استیلهای حاوی نیکل به عنوان استیلهای بگیر معروف هستند و معمولاً مرغوبتر و کاربردیتر هستند.
همچنین، ورقهای استیل بر اساس ترکیبات آلیاژی میتوانند به زیردستههای مختلف تقسیم شوند. برخی از معروفترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- ورق استیل ۳۰۴ (Stainless Steel 304): از جمله محبوبترین نوعهای استنلس استیل است و برای کاربردهای گوناگون از جمله صنایع غذایی، ساختمانی و خودروسازی مناسب است.
- ورق استیل ۴۳۰ (Stainless Steel 430): بیشتر در کاربردهای خانگی و مصارف روزمره مورد استفاده قرار میگیرد.
- ورق استیل ۴۲۰ (Stainless Steel 420): برای ابزارهای برشی و چاقوها استفاده میشود.
- ورق استیل ۳۰۹ (Stainless Steel 309): برای مقاومت در برابر حرارت بالا و خوردگی در شرایط محیطی خاص مناسب است.
- ورق استیل ۳۱۰ (Stainless Steel 310): نسبت به دماهای بسیار بالا مقاومت دارد و برای کورههای حرارتی و سیستمهای پردازش حرارتی استفاده میشود.
- ورق استیل ۳۱۶ (Stainless Steel 316): بسیار مقاوم در برابر خوردگی و اکسیداسیون است و در صنایع دریایی و پزشکی کاربرد دارد.
همچنین، ورقهای استیل در انواع خاصی مثل طرحدار یا رنگی نیز تولید شوند که بسته به نیاز کاربران در صنایع خاص مورد استفاده قرار میگیرند.